Sunday 13 September 2020

Μπουρίνια στη Βόρειο Ελλάδα

22 Ιουνίου 2010
του Αιμιλίου Oψιμιάδη, ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη
 
Δυσφορία, αν όχι αγανάκτηση, σε κάποιες περιπτώσεις απόγνωση, ίσως ακόμα και παραφροσύνη προξενεί στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας η θλιβερή και άκρως αποτροπιαστική εικόνα των υδάτων του Θερμαϊκού κατά τις τελευταίες ημέρες. Εκατοντάδες, πιθανότατα χιλιάδες νεκροί αρουραίοι και ποικίλα απορρίμματα, φερ´ ειπείν συσκευασίες τροφίμων, λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές καρέκλες και σχισμένα ενδύματα, έχουν ξεβραστεί στην παραλία της πόλης. Αυτό το απαίσιο φαινόμενο, το απεχθέστατο αυτό περιστατικό αποδίδεται από όλους στις καταιγίδες που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαιτέρως δε την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας των οποίων οι αγωγοί της ΕΥΑΘ δέχθηκαν τεράστια ποσότητα υδάτων και φερτών υλικών. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη είχε ως συνέπεια τον μαζικό πνιγμό των τρωκτικών και τον μοιραίο παρασυρμό τους στην θάλασσα.  
    Οι αρχές εμφανίζονται εντόνως προβληματισμένες, αν και ως συνήθως αδρανείς και κατά τι αντιφατικές: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον Θερμαϊκό. Τα ίδια δεν είχαμε και πριν από τρία-τέσσερα χρόνια; Το μπουρίνι της Παρασκευής ήταν πολύ δυνατό, μας πήρε και μας σήκωσε. Τέτοιο πράγμα δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας όλοι, πολίτες και δήμαρχοι, τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στο μέλλον λόγω των κλιματικών αλλαγών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να είμαστε  όλοι σε ετοιμότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί και η Πολιτική Προστασία» υπογραμμίζει ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Επαμεινώνδας Μπιμπίκος.
    Από εχθές οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου υποκρίνονται εντατικώς ότι προσπαθούν να καθαρίσουν την παραλία της Θεσσαλονίκης. Βεβαίως, οι προσπάθειες τους είναι εμφανώς άνευρες, προφανώς χωρίς ισχυρό κίνητρο και αποτέλεσμα. Χωρίς αμφιβολία για αυτό ευθύνεται η αφόρητη οσμή που έχει κατακλύσει την παραλιακή ζώνη, αλλά και το αδυσώπητο βάρος που νιώθει βαθιά στην ψυχή του οποιοσδήποτε επιχειρήσει να παραμείνει στην περιοχή πάνω από πέντε, το μέγιστο, λεπτά της ώρας. Η αιτία αυτής της βαρυκαρδίας δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως, αλλά όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι οφείλεται στο στοιχειό, το οποίο έφερε μαζί του το μπουρίνι. Πρόκειται για μία άυλη και εξόχως μισάνθρωπη οντότητα, η οποία προκαλεί τηλεπαθητικώς ψυχικό πόνο, ώστε να τραφεί. Τα στοιχειά των μπουρινιών εξανεμίζονται από τον δροσερό θαλασσινό αέρα, αλλά σε περιπτώσεις πολυήμερης νηνεμίας μπορούν να παραμείνουν κατά χώραν δρώντας ανενόχλητα εναντίον των περαστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Τα μπουρίνια, καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως τον Ιούνιο, δημιουργούνται εντός υγρών και θερμών αέριων μαζών, χώρους όπου κατοικούν τα προαναφερθέντα στοιχειά. Την περασμένη Παρασκευή δημιουργήθηκαν συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη. Κατ΄ αρχήν παρατηρήθηκε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, με θερμό αέρα στα κατώτερα στρώματα και ψυχρό στα ανώτερα, ενώ καταγράφηκε υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, καθώς και ισχυρά κύματα ψυχοδιαταρακτικής ενέργειας. 
    Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τα μπουρίνια τις τελευταίες ημέρες έπληξαν και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Δράμα, όπου παρατηρήθηκαν ανάλογα φαινόμενα ψυχικής επιβάρυνσης των κατοίκων. Ειδικά, στις περιπτώσεις της ενδοχώρας, όπου ο θαλασσινός αέρας καθυστερεί σχετικώς να φθάσει, τα φαινόμενα είχαν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δύο απόπειρες αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στο Κιλκίς, και το ευτυχώς χωρίς θύματα ατύχημα νεαρής ποδηλάτισσας που δεν έβλεπε τον δρόμο λόγω των δακρύων που έτρεχαν ποταμηδόν από τα μάτια της. Επίσης, επηρεάστηκαν τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος. Όπως επισημαίνει ο κ. Κόλυβας, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, «στη μέση τροπόσφαιρα υπήρχαν αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των καταιγίδων». Τα μπουρίνια αυτά εμφανίζονται συχνότερα και εκδηλώνουν τη μέγιστη έντασή τους πάνω από την ξηρά, κατά το μέσον και το τέλος του απογεύματος. Συνεπώς, ο βέλτιστος τρόπος προφύλαξης εν όψει μπουρινιού είναι η επιβίβαση σε λέμβο και η όσο γίνεται μεγαλύτερη απομάκρυνση από την ακτή. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό ότι τα στοιχειά των μπουρινιών απεχθάνονται το ανοικτό πέλαγος, καθώς είναι αδύνατο να επιβιώσουν εκεί
 


No comments:

Post a Comment